Uppdatering 24/2-2021

Patienter som har hemsjukvård vaccineras först, sedan de som har hemtjänst med omsorgsinsatser och boende på LSS samt personer med personlig assistent. Vaccinet som används är Pfizer BioNTechs Covid-19 vaccin. Det är Region Stockholm som prioriterar i vilken ordning personer ska erbjudas vaccination.

För er som är 65 år eller äldre är preliminär start i mitten/slutet av mars beroende på tillgång av vaccin i regionen. De äldsta kommer erbjudas vaccin först. Du kan läsa mer om hur du skall boka en tid för den kommande vaccinationen längre ned.

När exakt nästa fas kommer i gång, meddelar vi här på hemsidan samt på vårt instagramkonto beckomberga_vardcentral så snart vi får mer information.

Läs mer om vaccineringen här nedan

När kan jag få vaccin?

Tillgången på vaccin avgör när vi kommer kunna erbjuda vaccin. De som har störst behov av att skyddas mot covid-19 kommer att erbjudas vaccin först. I takt med att vi får vaccin kommer fler att erbjudas.

Preliminär plan för start är i dagsläget vecka 8 då vi kommer erhålla en mindre mängd vaccin från Region Stockholm. Patienter som har hemsjukvård kommer att vaccineras först, sedan de som som har hemtjänst med omsorgsinsatser och boende på LSS samt personer med personlig assistent .

För er som är 65 år eller äldre är preliminär start i mitten/slutet av mars beroende på tillgång av vaccin i regionen. De äldsta kommer erbjudas vaccin först.

Hur bokar jag tid för vaccinering?

Bokningen kommer att ske via 1177.se där ni bokar en tid själva genom att logga in med BankID.  När ni loggat in kan ni se lediga tider för vaccination och boka en tid. Vid svårigheter att boka digitalt (eller vid avsaknad av BankID) ring oss på 08-120 798 00 så hjälper vi er via telefon.

OBS! Bokningen för vaccinationen har inte öppnat än, därav går det inte att boka en tid idag. Så snart vi fått vaccinet öppnas bokningen (webbtidbok) upp och detta meddelas här på hemsidan samt på vår Instagramsida: beckomberga_vardcentral

Vem får vaccin först?

De som har störst behov av att skyddas mot covid-19 kommer erbjudas vaccin först. Prioriteringsordningen uppdateras via FHM.

  1. Först erbjuder vårdcentralen vaccin till personer som har hemsjukvård eller hemtjänst med omsorgsinsatser, LSS-boenden och individer med personlig assistent samt vuxna som bor med dem..
  2. Därefter erbjuds de som är 65 år eller äldre vaccin.
  3. Efter det erbjuds vaccin till personer som är under 65 år men har en bakomliggande sjukdom.

Jag har väntat så länge, har ni glömt bort mig?

Du är inte bortglömd. Tillgången på vaccin är begränsad och därför drar det ut på tiden. Du kan vara trygg med att vi följer prioriteringsordningen och du erbjuds vaccin när det är din tur.
Du kan följa aktuell information om vaccineringen på 1177.se. och här på hemsidan.

Jag har hemtjänst, vad gäller för mig?

Vårdcentralen samverkar med kommunen. Du som berörs av detta erbjudande kommer att få personlig information. Exakt när vaccinering sker beror på vår tillgång på vaccin. Enligt nuvarande tidplan räknar vi med att kunna erbjuda vaccin vecka 10-11.

Jag är över 65 år, vad gäller för mig?

Du som är 65 år eller äldre och listad hos oss kommer få vaccin på vårdcentralen. Vi kan komma att prioritera de äldre först beroende på tillgång till vaccin.

Vår preliminära tidplan är att öppna vår tidsbokning i mitten/slutet av mars för dig som är 65 år eller äldre.
Denna tidsplan kan komma att ändras beroende på tillgången på vaccin.

Jag har en bakomliggande sjukdom, vad gäller för mig?

Du som har en bakomliggande sjukdom och är listad hos oss, kan boka en tid på 1177 när det är dags.

Den preliminära tidplanen är att öppna tidsbokning för dig som tillhör riskgrupp med bakomliggande sjukdom i mars. Tidplanen kan komma att ändras beroende på tillgången på vaccin.

Vilka bakomliggande sjukdomar räknas som riskgrupp?

Exakt definition av vilka bakomliggande sjukdomar som ska ge förtur till vaccination kommuniceras på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Vad gäller för allmänheten?

I takt med att tillgången på vaccin ökar kommer fler att erbjudas vaccin. Då kommer också fler aktörer än vårdcentraler kunna erbjuda vaccinering mot covid-19. På 1177.se finns aktuell information.

Jag är listad på en mottagning som ligger långt bort från där jag bor. Vart kan jag gå?

Vår rekommendation är att du i första hand vänder dig till den mottagning där du är listad. En del mottagningar kan ta emot dig på grund av att du befinner dig långt från din listade mottagning men det beror på vaccintillgång.

Vad kostar vaccineringen?

Vaccinering mot covid-19 är kostnadsfri.

Hur går vaccineringen praktiskt till?

Vaccin mot covid-19 ges med två doser. Du bokar in tid för din andra dos i samband med att du får din första dos på vårdcentralen.
Sprutan ges i överarmen. Klä dig gärna i kortärmat eller kläder som är lätta att avlägsna så att överarmen är lättillgänglig när vaccinet skall ges.
Efter att du fått sprutan ska du vänta 15 minuter innan du går hem.

Varför ska jag vaccinera mig?

För att skydda dig och andra.

  • För din egen skull, för att undvika att bli allvarligt sjuk.
  • För andras skull, för att minska smittan i samhället och skydda dem som är extra sårbara.
  • Vaccin är ett viktigt verktyg för att kunna bromsa smittan.

Jag har redan haft covid-19. Ska jag vaccinera mig?

Det rekommenderas vaccination även efter genomgången infektion och till den som har antikroppar.

Är det några som inte ska vaccineras?

Barn och ungdomar under 18 år, gravida och ammande vaccineras inte enligt nu gällande direktiv.

Biverkningar?

Du kan bli öm på stickstället i armen, känna dig trött och få huvudvärk efter att du har fått vaccinet. Du kan också känna dig frusen, få lite feber eller ont i lederna och musklerna.

Besvären kommer i så fall inom det första dygnet efter vaccinationen. Besvären är oftast lindriga och brukar gå över inom några dagar. Om du får feber efter vaccination kan du inte utesluta att du är sjuk utan behöver provta dig för covid-19.

Jag är rädd att bedragare ska kontakta mig om vaccin?

Om vårdcentralens personal besöker dig i hemmet har vi kommit överens
med dig om besöket i förväg och vi visar alltid upp vår tjänstelegitimation.
Vi ber dig aldrig lämna ut bankuppgifter eller e-legitimation, som
exempelvis BankID, över telefon eller e-post. Om någon okänd kontaktar
dig ska du inte lämna ut sådana uppgifter.